Kroky k prvej investícii

Niekedy počas rokov 2015/2016 som začal premýšľať o zabezpečení sa na dôchodok. Keďže som bol na živnosti, zodpovednosť odkladať si na budúcnosť bola čisto na mne.

Čierna diera

Uvedomil som si, že prispievanie iba do sociálnej poisťovne je takmer akoby hádzanie peňazí do čiernej diery, z ktorej nie je isté, či vôbec niečo niekedy naspäť vypadne.

Otvoril som si preto II. dôchodkový pilier. Aspoň časť odvodov tak začala plynúť do indexového fondu, kde je aká-taká šanca na zhodnotenie …aj keď, s vysokými poplatkami správcovskej spoločnosti.

Investovanie

Ako som si študoval info o investovaní a hľadal, čo všetko je možné a nemožné, narazil som na viaceré weby a články o možnosti ísť do „dôchodku“ skôr.

„Dôchodok“ píšem schválne v úvodzovkách, keďže nejde o klasický dôchodok po šesťdesiatke – ale skôr o finančnú nezávislosť, ktorú môžeme dosiahnuť v tridsiatke/štyridsiatke (alebo aj skôr).

Inými slovami, máš pasívny príjem z investícii a nemusíš nutne pracovať (ak nechceš).

Tu je niekoľko webov / článkov / kníh, ktoré ma inšpirovali. Verím, že zaujmú aj teba (aj keď sú v angličtine).

Keď som sa ako-tak zorientoval v problematike z anglických zdrojov, začal som hľadať info v slovenčine. V tom čase toho nebolo veľa, no narazil som na starší slovenský web IndexFunds.sk a následne Papučový Investor.

Pamätám si ešte jedno z prvých offline stretiek Papčového Investora. Stretli sme sa v Sajade v Eurovei na nábreží, niekedy podvečer. Rozoberali sme investície pri okrúhlom stole a počas toho tlačili do seba sushi.

Priznám sa, že ja som hlavne počúval o čom sa skúsení investori bavia a snažil som sa pochopiť základné pojmy a nasať čo najviac info. 🙂 Mal som síce toho dosť teoreticky naštudovaného, no chvíľu trvalo až som sa dostal do obrazu.

Prvá investícia

Keď už som mal cekom schopný prehľad čo a ako, v októbri 2016 som si konečne otvoril účet u brokera DeGiro a poslal na investičný účet svojich prvých 10 Eur1.

Pokiaľ ma moje poznámky neklamú, prvá investícia bola začiatkom novembra 2016 a putovala do indexového ETF fondu VTI2.

Časom sa moje investičné portfólio upravilo, prihodil som aj iné fondy a začal pravidelne a pasívne investovať až dodnes.


1 Hej, to nie je preklep. Chcel som otestovať či posielam prašule správne. Preto tých 10 Eur. 🙂 Inak, účet v DeGiro si už Slováci otvoriť nemôžu. Ak plánuješ tiež investovať, treba pokukať iných brokerov (napr. Lynx Broker) alebo robo-poradcov ako Finax.eu.

2 Ak sa nevenuješ investíciam, táto veta ti asi veľmi zmysel nedáva. Nevadí ale, v tomto článku mi ide skôr o všeobecný popis ako som sa dostal k investovaniu.

Ak ťa zaujal tento článok, môžeš sa prihlásiť na odber noviniek emailom.